Kurs kuchni regionalnej
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Żywiecki Raj” realizuje projekt pt. „Kuchnia górali beskidzkich – kurs kuchni regionalnej”. współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytet VIII, Poddziałanie 8.1.1 Wspieranie rozwoju kwalifikacji zawodowych i doradztwo dla przedsiębiorstw, Projekt nr WND-POKL.08.01-24-183/09. Projekt realizowany jest do 28 lutego 2011r.
Celem projektu jest nabycie nowych umiejętności, podniesienie i dostosowanie kwalifikacji 40 zatrudnionych osób zamieszkałych i/lub zatrudnionych na terenie powiatu cieszyńskiego i żywieckiego, a co za tym idzie podniesienie jakości zasobów ludzkich na Śląsku.
Cel ten zostanie osiągnięty poprzez realizację celów szczegółowych, którymi są:
- pozyskanie przez pracowników wiedzy i umiejętności niezbędnych w zawodzie kucharza kuchni regionalnej
- zwiększenie motywacji do podnoszenia kwalifikacji
- zwiększenie odpowiedzialności za własną karierę zawodową
Uczestnikami projektu mogą być osoby fizyczne, które:
- ukończyły 18 lat,
- zamieszkują (są zameldowane czasowo lub na stałe) i/lub są zatrudnione na terenie powiatu cieszyńskiego lub żywieckiego wykonujące pracę na podstawie umowy o pracę, spółdzielczej umowy o pracę, mianowania, powołania, wyboru lub na podstawie umów cywilno-prawnych,
- posiadają wykształcenie kucharskie, tj.
- posiadają dyplomy, świadectwa ukończenia szkoły zawodowej, profilowanej i innej w zakresie gastronomii i technologii żywienia w tym zbiorowego, i/lub
- posiadają kursy, szkolenia w zakresie gastronomii i technologii żywienia w tym zbiorowego, i/lub
- posiadają min. czteroletnie doświadczenie w gastronomii przy sporządzaniu posiłków.
Program kursu dla 40 osób, zajęcia będą się odbywać 10 osobowych grupach (4 grupy), każda grupa odbędzie 128 godzin zajęć kursu kuchni regionalnej na jednego uczestnika, – 16 spotkań. Ilość osób w grupie wynika z możliwości organizacyjnych kursu- zajęcia będą odbywać się w pomieszczeniach gdzie uczestnicy będą mogli samodzielnie przygotowywać potrawy. Nie jest możliwe wykonanie wszystkich potraw regionalnych żywiecczyzny podczas zajęć kursowych, więc aby zapoznać uczestników z różnymi możliwościami wykorzystania kuchni regionalnej przewidziano wyjazdy szkoleniowe. Planujemy organizację 4 wizyt studyjnych: w Porąbce (tam kursanci zapoznają się z tradycyjnymi potrawami z pstrąga), Plackarni (potrawy z ziemniaków), Kole Gospodyń Wiejskich (wypieki regionalne) oraz w Karczmie (regionalne potrawy żywiecczyzny). W ramach projektu Organizator zapewni dodatkowo zestaw materiałów promocyjnych i dydaktycznych, w tym Książkę Kucharską z potrawami regionalnymi, odzież ochronną, artykuły spożywcze do przygotowania potraw i wyżywienie podczas kursu. Uczestnicy kursu po zaliczeniu kursu kuchni regionalnej otrzymają Zaświadczenie o ukończenia kursu.
Warunkiem przystąpienia do Projektu jest wypełnienie, podpisanie i przesłanie pocztą/kurierem lub osobiste dostarczenie do Biura projektu Formularza zgłoszeniowego wraz z wymaganymi załącznikami dostępnymi na stronie internetowej http://www.kuchnia-regionalna.eu/ (zakładka: Dokumenty do pobrania) i w Biurze Projektu.
Wymagane załączniki do Formularza zgłoszeniowego:
- Kserokopia dowodu osobistego potwierdzona za zgodność z oryginałem.
- Kserokopia dokumentu potwierdzającego zamieszkanie – w przypadku czasowego zameldowania.
- Oświadczenie o zatrudnieniu.
- Oświadczenie o wyrażaniu zgody na przetwarzanie danych osobowych.
Rekrutacja odbywać się będzie zgodnie z Regulaminem Projektu „Kuchnia górali beskidzkich – kurs kuchni regionalnej”.
Formularz zgłoszeniowy wraz z załącznikami należy złożyć osobiście lub za pośrednictwem poczty lub kuriera w okresie do 26.07.2010r. od poniedziałku do piątku w godz. 8.00-15.00 na adres: Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Żywiecki Raj”, ul. Pod Górą 4, 34-300 Żywiec
W przypadku składania dokumentów rekrutacyjnych za pośrednictwem poczty lub kuriera decyduje data i godzina wpływu przesyłki do adresata. Ze względu na ograniczoną ilość miejsc decydować będzie kolejność zgłoszeń oraz kryteria projektu!
Najnowsze komentarze