BESKIDZKI HOŁDYMAS
6 listopada 2010 roku w zajeździe „Dębina” w Żywcu odbyła się 10. Próbowacka Jodła Beskidzkiego. Koła gospodyń wiejskich z Ślemienia, Żywca, Siennej, Łodygowic, Jeleśni, Ujsoł, Rajczy Dolnej, Węgierskiej Górki, Międzybrodzia Bialskiego, Gilowic, Pewli Siemieńskiej, Kamesznicy, Przyborowa, Bystrej, Łysiny, Żarnówki oraz ze słowackiej Oravskiej Polhory podjęły gości prawdziwymi przysmakami.
W kategorii potrawy mięsne zwycięzcami okazały się Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Węgierskiej Górce za wieprzowe medaliony w tarciźnie z kluskami szpinakowymi. Panie z KGW otrzymały również wyróżnienie specjalne za pyzy z masą serowa i boczkiem oraz orzechówkę leczniczą.
Beskidzki Hołdymas czyli przegląd Potraw Regionalnych odbył się w ramach projektu „Zwyczaje i obrzędy na pograniczu polsko – słowackim”, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
Nagrody wręczał starosta żywiecki Andrzej Zieliński oraz burmistrz Antoni Szlagor.
Paniom z Koła Gospodyń Wiejskich w Węgierskiej Górce serdecznie gratuluję!
Najnowsze komentarze